måndag 17 maj 2021

Svamlande om boende och vårt husbygge

 Under fjolåret har vi byggt hus. Det är vår största investering någonsin och som gjorts under ett minst sagt intressant år där Corona fick marknaden att krascha samtidigt som vi skulle sälja vårt gamla hus och få en tillräckligt bra värdering på huset vi bygger för att få byggnadskredditivet beviljat. Ett drygt år senare sitter vi här i vårt nya hus och stortrivs. Hur tänker vi då kring boende och boendekostnader? Hur har byggandet påverkat vår ekonomi?

Boendet är väldigt viktigt för oss. Det är nära kopplat till vad vi får energi av och vårt välmående. Därför är det en post vi kan tänka oss att spendera mycket på, en insikt som växt fram över åren och med bildandet av familj. Tidigare har vi bott i hyresrätter och för 6 år sedan köpte vi vårt första hus. Det som alla tidigare boenden har haft gemensamt är att de varit tillfälliga. Vi har hela tiden känt att vi inte är långsiktiga i boendet och därför inte lagt tid och energi på att skapa vårt drömhem. Med barnen ville vi ändra det, skapa ett hem som vi alla kunde känna en stark anknytning till, ett hem utan bäst före datum. När vi sedan kom över en bra tomt i slutet av 2019 så slog vi till. 

Ett drygt år senare fick vi nycklarna till vårt hus, vårt nya hem! Ett hem byggt för oss! Det var en fantastisk känsla speciellt som året varit en bergochdalbana med ovissheter kring hur förutsättningarna skulle utvecklas. Skulle någon bli av med jobbet? Skulle vi få vad vi ville för vårt gamla hus etc etc. När vi nu tittar på de ekonomiska bitarna så får vi nästan nypa oss lite i armen för att förstå vad som hände när vi gick från vårt gamla hus till vårt drömhem. 

Försäljningen av det gamla huset gav ett stort överskott, räntan på nya lånen är bundna på 1,10 i 5 år. Driftkostnaderna på nya huset är betydligt lägre än det gamla. Den stora skillnaden är amorteringen. Utan den bor vi billigare i vårt nya hus än i det gamla. Vi har också klarat av att bygga vårt hus utan att ta av vårt sparande. Vi har dock inte sparat så mycket under byggtiden utan lagt in det i huset direkt för att hålla igen byggnadskredditivet och dess ränta så mycket som möjligt och skapa trygghet i förutsättningarna för bygget. Överlag har allt gått bättre än förväntat och budget så nu känns det som att vi har en bas för det liv vi vill ha och möjlighet att jobba vidare mot nya mål. 

Boende diskuteras flitigt i diverse ekonomiforum och bloggar. Huruvida det är en investering eller endast en kostnad. Vissa förespråkar att bo i hyresrätt givet att vi har en bostadsbubbla och andra att det är de enklaste pengarna man kan göra då det är där man har som störst hävstång och marknaden alltid går upp. 

Personligen så var jag länge övertygad om att vi hade en bostadsbubbla och i någon mening tror jag nog att vi har det. Men vi har inte en bostadsbubbla som räntorna är idag. Min övertygelse om att vi nog hade en bostadsbubbla höll oss från att köpa bostad för 10 år sedan. Vad framtiden har att komma med har jag inte en aning om och har slutat försöka spå vad som kommer ske. Kan bara konstatera att om vi har en bubbla så vet jag inte när den spricker. Om boende är en tillgång eller en kostnad finns det argument för båda sidorna. 

Ett boende måste man ha oavsett vilken syn man har. Det som är viktigt för oss är att boendet i sig har ett värde för oss som personer och som familj. Ett värde som inte är ekonomiskt utan fyller och förgyller våra liv. För oss är det inte värt att göra avkall på boendet för att hålla nere kostnaderna och öka sparandet. Boendet är platsen som håller oss samman. Är man långsiktig i sitt boende så är det nog enklare/tryggare att investera i det då man inte är beroende av marknaden för det värde boendet ger en i form av ett hem. Det är samma oavsett marknadens värdering. En annan aspekt vad gäller vårt hem var att kostnaderna inte fick påverka våra möjligheter att göra saker som familj. Vi har en del inköp till huset kvar och en del att fixa med. Men om nått år när det är "klart" så bör vi kunna spara 25 000-30 000 i månaden och ändå ha råd att leva ett bra liv i övrigt. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar