söndag 16 maj 2021

Förutsättningar då och nu

 Gick tillbaka till början och kollade vilka förutsättningar vi hade när jag började bloggen och hur de ser ut idag rent ekonomiskt och gjorde en snabb sammanställning. Det visar att något iaf har hänt under de senaste 6-7 åren och vad vi har att jobba med idag. 

Enkel budgetöversikt då och nu

De stora skillnaderna i skulder handlar främst om vårt nya hus där vi amorterar ca 10 000 per månad och har en räntekostnad (innan ränteavdrag) på ca 5 500 per månad. Vi har med dagens räntor bundit lånet på 5 år till 1,10 vilket gör att vi sover väldigt gott om natten. Den hårda amorteringen är en del i vår strategi där vi ser det som ett enkelt sparande som vi inte behöver tänka på att vi har. Teoretiskt sett skulle vi ju inte amortera utan investera istället. Men detta gör att vi båda är ense om planen och sover gott om nätterna. Därav värt att ha det här upplägget. Det handlar som sagt inte alltid om att göra det teoretiskt bästa utan det handlar också om att välja var man har och lägger sin energi. 

I övrigt så har vi mer kostnader främst kopplat till barnen, försäkringar och bil, men betydligt mindre på uteliv (speciellt detta år). Övrigt posten från 2013 är troligen i överkant då den innehöll avsättningen till vårt gemensamma konto vilket inte var en ren kostnad. Hursom har vi ökat våra kostnader markant men mindre än våra löner och det fria kassaflödet har ökat rejält vilket gör att vi idag kan spara mer än någonsin. 

/Sär1mner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar