onsdag 2 juni 2021

Månadsuppdatering Maj


 Dags för första månadsuppdateringen sen december 2014, även om jag inte bloggat så har jag fortsatt att följa upp ekonomin på samma sätt under dessa år. Ganska mycket har hänt under den tiden och det är intressant att se hur saker har utvecklats under den tiden. Det finns en del tydliga perioder som påverkat utvecklingen av vårt kapital. 2 barn, föräldraledighet och husaffärer... Uppdateringen här visar eget kapital inklusive kapital bundet i huset baserat på ett underskattat värde av huset. Kanske inte det intressantaste för alla men jag vill se helheten då jag finner mening i det och en bra bild av hur vi också använder vårt kapital. Kommer i framtiden att börja särredovisa våra likvida tillgångar i aktier, fonder och konton för att ge en bild av hur vi hanterar våra pengar. 

I mars 2016 köpte vi vårt första hus och där kom en massa utgifter som pantbrev och lagfart samt investeringar i huset. det är tydligt i bilden nedan då vi fram tills dess hade en stabilt uppåtgående trend men sedan hade en negativ utveckling under en tid. Samtidigt som vår första husaffär så fick vi vårt första barn och började ett antal år med föräldraledighet. Det syns som en period med relativt låg utveckling på vårt egna kapital då inkomster var lägre och utgifter högre. Fram till Jan 20 var någon hemma med barnen i princip hela tiden. Ett litet tag jobbade vi båda men bara 90%. Från Jan 20 har vi båda jobbat heltid igen och vi har även bytt jobb under hösten 2019 och ökat våra inkomster markant, vilket också är tydligt i att ökningarna i av eget kapital skjutit i höjden under senaste året. Vi sålde även vårt hus och gjorde en bra vinst samt fick en högre värdering på nya huset än vi räknat med vilket bidragit till två "skutt" i kurvan. 

Så sen senaste uppdateringen har vi ökat egna kapitalet till ca 3,7 milj varav ca 1,5 milj är värde i vårt hus. övrigt är likvida medel i någon form. 

Just nu har vi en stor andel som bara ligger på våra bankkonton från husförsäljningen och för att vi kommer investera lite till i vårt boende så eget kapital kommer att sjunka vid något tillfälle framgent med mellan 300 000-700 000 beroende på investeringar i vårt nya hus (trädgård). Samtidigt så ökar vi det egna kapitalet väldigt mycket och stabilt månad för månad just nu så det blir förhoppningsvis en kortvarig dipp som vi relativt snabbt kan ta igen. 

Vi har även ett barnsparande om ca 200 000 som inte redovisas här då det är pengar vi inte avser att röra och inte ser som våra men som vi förfogar fritt över om det skulle knipa. Barnsparande är också intressant hur man ska tänka kring. Hur mycket man ska ge dem etc i framtiden. Men det får bli ett annat inlägg.  

Jag är nöjd över den utveckling vi haft och vi har en väldigt stabil ekonomisk situation idag. Med de förutsättningar vi har just nu hoppas jag att vi ska kunna fortsätta på den vägen även kommande åren. 

/Särimner



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar